Viessmannovi sončni kolektorji Vitosol

K ponudbi izdelkov

Uporaba sončne energije s sistemom Viessmann Vitosol

Optimalno izkoriščanje sončne energije postane mogoče s pomočjo sončnih kolektorjev iz Viessmannovega družine proizvodov Vitosol. Uporabljajo se lahko za ogrevanje sanitarne vode ali za dodatno podporo ogrevanju. S tem je mogoče zmanjšati porabo energije za ogrevanje sanitarne vode za kar do 60% ali celo zmanjšati skupno potrebo po toploti za ogrevanje in pripravo tople vode za do 35%, če se oba procesa združita.

Pri načrtovanju novega ogrevalnega sistema v okviru gradnje ali posodobitve je pomembno, da se sončni kolektorji Vitosol upoštevajo že v začetni fazi. Ta naložba ne prinaša le energetskih prihrankov, ampak jo podpirajo tudi različne subvencije. Poleg tega je okolju prijazna, saj kolektorji pretvarjajo sončno energijo v toploto brez izpustov ogljikovega dioksida. Zato lahko rečemo, da gre za ogrevanje brez neto izpustov CO₂.

Ploščati in cevni kolektorji Vitosol

Obstajata dve osnovni vrsti sončnih kolektorjev - ploščati in cevni kolektorji. Oba tipa kolektorjev pretvarjata sončno energijo v toploto, vendar delujeta na različne načine. Cevni kolektorji so sestavljeni iz cevi, po katerih so dobili svoje ime. V notranjosti teh cevi se nahaja absorber, ki je obdan z izolacijskim vakuumom. Pri cevnih kolektorjih medij za prenos toplote ne teče neposredno skozi cevi. Delovanje cevnih kolektorjev Viessmann temelji na načelu toplotnih cevi. V notranjosti toplotne cevi medij izhlapeva, nato pa s kondenzacijo prenese toploto na medij za prenos toplote preko toplotnega izmenjevalnika Duotec, kar omogoča optimalen prenos toplote. Ploščati kolektorji pa vsebujejo bakrene ali aluminijaste plošče, ki absorbirajo sončno svetlobo. Cevi so povezane s temi ploščami in vodijo tekočino skozi kolektor.

Ključne lastnosti

Cevni kolektorji Vitosol

Cevni kolektorji Viessmann Vitosol so opremljeni z visoko selektivnimi absorberji, ki zagotavljajo visoko stopnjo učinkovitosti. Absorberji so nameščeni znotraj cevi, kar omogoča zaščito pred vremenskimi vplivi in onesnaženjem ter zagotavlja dolgoročno visoko energetsko učinkovitost. Zaradi izjemno učinkovite toplotne izolacije vakuuma so toplotne izgube minimalne.

Viessmannovi proizvodi iz linije Vitosol so enostavni za namestitev. Dobavljeni so kot predhodno sestavljeni moduli. Cevi se lahko obračajo, kar olajša zamenjavo posameznih cevi. Povezava je izvedena s pomočjo valovitih priključkov iz nerjavnega jekla, ki se pritrdijo s pritiskom.

V Viessmannovi ponudbi izdelkov boste našli naslednje modele:

Ploščati kolektorji Vitosol

Srce ploščatih kolektorjev iz serije izdelkov Vitosol je absorber v obliki meandra, ki je nameščen pod stabilno in prozorno pokrivno ploščo iz posebnega stekla.  Visokokakovostni materiali zagotavljajo trajno zatesnjen in izjemno stabilen sistem. Kolektorja Vitosol 200-FM in Vitosol 100-FM omogočata enostavno povezavo do dvanajstih sončnih kolektorjev, kar je mogoče izvesti z namestitvijo nad streho, vgradnjo v streho ali montažo na nosilce kolektorjev.

V Viessmannovi ponudbi izdelkov boste našli naslednje modele:

Kolektorji so ena od komponenta solarnega termalnega sistema. Poleg cevi, toplotnih izmenjevalnikov in črpalk so za učinkovito podporo ogrevanju in pripravo tople vode ključni tudi hranilniki tople vode. Z uporabo hranilnika ogrevalne vode je mogoče presežno energijo, ki trenutno ni potrebna, začasno shraniti in jo uporabiti pozneje.  

Posebnost izdelkov Viessmann Vitosol: ThermProtect

Za zagotavljanje visoke zanesljivosti delovanja in dolge življenjske dobe je Viessmann razvil sistem samodejne zaščite pred pregrevanjem, imenovan ThermProtect. Ta sistem omogoča, da se kolektorji izklopijo, ko dosežejo določeno kritično temperaturo. Ne glede na konfiguracijo sistema, nastavitve regulacije in položaja vgradnje kolektorjev to zagotavlja zanesljivo in varno delovanje. Pri ploščatih in cevnih kolektorjih se ta zaščita pred pregrevanjem razlikuje zaradi tehničnih zahtev.


Prevleka kristalnega absorberja kolektorjev Vitosol 200-FM in 100-FM se spremeni takoj, ko je presežena mejna temperatura. Ko se temperature ponovno znižajo, se kristalna struktura vrne v prvotno stanje.  

Pri cevnih kolektorjih pa načelo toplotne cevi zagotavlja izklop v odvisnosti od temperature. Sončna energija izhlapi medij v toplotni cevi, ki se nato v kondenzatorju ponovno utekočini. Nastala toplotna energija se prenese v sistem. ThermProtect pri tem pomeni, da medij pri temperaturi 120 stopinj Celzija ne more več kondenzirati.

Paleta sončnih kolektorjev Vitosol