Daljinsko ogrevanje
Solar

Nemška zvezna agencija za okolje v Dessauu

Pri občinski stavbi v Dessauu je bil poudarek na visoki energetski učinkovitosti. Arhitekti in projektanti so se odločili za enega največjih sončnih termalnih sistemov v Nemčiji s 115 cevnimi kolektorji Vitosol 200-T.

Photo: © Dirk Wilhelmy

Občinska stavba s prefinjeno arhitekturo in visoko stopnjo energetske učinkovitosti

Nemška zvezna agencija za okolje, ki ima sedež v Dessauu od leta 2005, zaposluje več kot 750 ljudi, ki se ukvarjajo z varstvom vode, tal in zraka. Njihovo delo vključuje zbiranje in objavljanje okoljskih podatkov, zagotavljanje znanstvene podpore zveznemu ministrstvu za okolje, pomoč pri pripravi okoljske zakonodaje ter sodelovanje pri njenem izvajanju.

Sodobna upravna stavba postavlja standarde v več pogledih: je arhitekturno dovršena, zgrajena z mislijo na energetsko učinkovitost in oskrbovana z obnovljivimi viri energije, ter je zgled drugim. Nenavaden tloris štirinadstropne stavbe, ki jo je zasnoval mednarodno priznani berlinski arhitekturni biro "Sauerbruch Hutton Architekten", tvori podolgovato zanko. Notranje dvorišče, ki je nastalo zaradi tega tlorisa, ima stekleno streho in se uporablja za pasivno rabo sončne energije. Visoko izolirana zunanjost stavbe presega zahteve glede toplotne izolacije za 50 odstotkov (ki so veljali v fazi načrtovanja) in za več kot 30 odstotkov glede na takrat veljavni nemški zakon o varčevanju z energijo (EnEV).

Inženirji so si zadali cilj, da najmanj 15 odstotkov skupnih potreb po energiji pokriva z obnovljivimi viri energije. Za to so inženirsko podjetje Zibell, Willner & Partner iz Berlina razvili poseben energetski koncept: ogrevanje z daljinskim ogrevanjem iz kogeneracijske enote na odlagališčni plin, ki jo upravlja podjetje Stadtwerke Dessau. Prezračevanje notranjosti stavbe je zagotovljeno s mehanskim prezračevalnim sistemom z rekuperacijo toplote. V tem sistemu se dovodni zrak pozimi ogreva, poleti pa hladi z geotermalnim kolektorjem dolžine 4800 metrov. Električno energijo zagotavlja fotovoltaični sistem s površino 228 kvadratnih metrov. Prostore s posebnimi hladilnimi obremenitvami, kot je občutljiva strežniška soba, hladi adsorpcijska hladilna enota, ki za proizvodnjo hladilne energije uporablja toploto. Načrtovanje in izvedbo tega inovativnega sistema oskrbe z energijo je nadzoroval zvezni komisar za energijo, Dr. Uwe Römmling iz Inštituta za ohranjanje in modernizacijo stavb.

Cevni zbiralniki Vitosol 200-T. Foto: © Dirk Wilhelmy

Viessmannov solarni sistem za učinkovito hlajenje in ogrevanje

Adsorpcijska hladilna enota uporablja vodo kot hladilno sredstvo in silikagel kot trdno vezivo. V zaprtem krogu voda izhlapi pri tlaku 10 mbar, že pri temperaturi 5 °C. Med tem postopkom hladilna voda, ki teče po hladilnih površinah prostorov, oddaja toploto. Izhlapevanje vode povzroči, da hlapi vstopijo v adsorpcijsko komoro, kjer jih adsorbira silikagel. Za delovanje hladilne enote se zdaj uporablja toplota, ki izloča paro iz silikagela nazaj v prostor. Para nato kondenzira v ločeni komori. Kondenzat se nato vrača v uparjalnik, kjer pod podtlakom ponovno izhlapi.

Adsorpcijska hladilna enota prejema potrebno pogonsko energijo iz enega največjih solarnih toplotnih sistemov v Nemčiji. Razdeljeno v tri velike kolektorske polja, 115 vakuumskih cevnih kolektorjev Vitosol 200-T podjetja Viessmann proizvede približno 140 MWh energije na leto.  Absorberji, prevlečeni s sol-titanijem, absorbirajo izjemno veliko količino sončne energije, kar omogoča visok izkoristek energije. Celotna površina kolektorja meri 345 kvadratnih metrov. Podjetje Friedrich Heizungsbau GmbH iz Hohensefelda je na ravno streho namestilo skupaj 3450 posameznih cevi.

Pridobljena sončna energija se shranjuje v treh hranilnikih ogrevalne vode, vsak s prostornino 7500 litrov. Sončni toplotni sistem in hranilniki imajo dvojni namen: spomladi, jeseni in pozimi se lahko sončna energija, ki ni potrebna za ogrevanje, uporabi v ogrevalnem sistemu.

Sorodne reference

Daljinsko ogrevanje
Električna energija
Plin
Zrak

Četrt Rosenstein v Stuttgartu

Četrt Rosenstein v Stuttgartu ima impresiven, v prihodnost usmerjen koncept ogrevanja, hlajenja in energije s poudarkom na povezovanju sektorjev. Uporabljena tehnologija vključuje veliko toplotno črpalko, napravo za soproizvodnjo toplote in električne energije ter fotovoltaični sistem.

Preberi več
Stanovanja
Solar

Stolp Marco Polo HafenCity Hamburg

V stolpnici Marco Polo Tower 55 metrov visoko stavbo s toplo vodo oskrbuje Viessmannov solarni termalni sistem s kolektorji Vitosol 200-T s skupno površino 180 kvadratnih metrov.

Preberi več
Komercialni
Stanovanja
Plin
Solar

Palmov otok "The Palm Jumeirah" v Dubaju

Na Palm Jumeirah sončni kolektorji Vitosol 200-F oskrbujejo 14 stanovanjskih stavb s toplo vodo, medtem ko trije kotli Vitocrossal 300 ogrevajo bazen in hamam v luksuznem hotelu "Ottoman Palace".

Preberi več
Komercialni
Plin
Solar

Nemška borza Eschborn

Deutsche Börse Eschborn je zaradi svoje trajnostne zasnove stavbe in trajnostnih referenc prejel certifikat LEED Platinum. Za oskrbo s toploto in električno energijo skrbita dva plinska kondenzacijska kotla Viessmann Vitobloc 200 in Vitosol 200-F.

Preberi več
Industrija
Biomasa
Olje
Solar

Logistični center Marc Cain GmbH v Bodelshausnu

Modna znamka Marc Cain se je v svojem logističnem centru v Bodelshausnu odločila za lastno lokalno ogrevalno omrežje s sistemom Viessmann Vitoflex 300-UF in napravo Vitobloc 200 EM-20/39 za proizvodnjo energije.

Preberi več