Komercialni
Plin

Nebotičnik SkyTower v Bukarešti

Stolp SkyTower, ki je s 137 metri višine najvišja stavba v Romuniji, je ponoči s svojo prefinjeno svetlobno koreografijo navdušujoč pogled. Za proizvodnjo toplote se uporablja kaskadni ogrevalni sistem s tremi enotami Vitomax 100-LW.

Pogled na stolp SkyTower v Bukarešti. Foto: © Walter Luttenberger

Zlati certifikat LEED za najvišjo stavbo in znamenitost v Romuniji

Družba Raiffeisen evolution project development GmbH (RE) je leta 2005 kupila 40.000 kvadratnih metrov zemljišča severno od središča Bukarešte v okrožju Floreasca za razvoj treh projektov, imenovanih Floreasca City Center: nebotičnik SkyTower, pisarniško krilo FCC in nakupovalni center Promenada so bili zgrajeni sočasno in dokončani do leta 2013. Med gradnjo sta bila nebotičnik SkyTower in pisarniško krilo FCC prodana družbi Raiffeisen Property International GmbH iz Dunaja, ki je sedaj tudi lastnik.

Nebotičnik SkyTower, ki ga je oblikoval dunajski arhitekturni biro Hoffmann-Janz Architekten ZT GmbH, je s 137 metri najvišja stavba v Romuniji. Odločili so se za osnovno eliptično obliko, ki združuje pravokotnik in krog. Stavba s 42 nadstropji je namenjena pisarniški rabi, vsako nadstropje meri 1200 kvadratnih metrov.

Pomemben vidik zasnove je bila fasada. Razvili so pet različnih modulov za stekleno fasadno konstrukcijo z zavesno steno, ki zajema 17.250 kvadratnih metrov. Na fasadi je 150 reflektorjev, imenovanih wall washers, ki ponoči osvetljujejo SkyTower. Vsak reflektor lahko oddaja več barv svetlobe in ga je mogoče individualno krmiliti, kar omogoča različne osvetlitvene koreografije nebotičnika.

Pri načrtovanju moderne visoke stavbe je bil ekološki vidik ključnega pomena že na začetku. Cilj je bila "zelena" stavba, ki bi bila stroškovno učinkovita pri vzdrževanju. Načrte so nenehno prilagajali, da bi pridobili certifikat LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Po dokončanju je SkyTower prejel zlati certifikat LEED.

Vitomax 100-LW. Foto: © Walter Luttenberger

Varčevanje z energijo in proizvodnja toplote z nizkimi emisijami z družbo Viessmann

Upravljavci stolpa SkyTower za varčevanje z energijo in proizvodnjo toplote z nizkimi emisijami uporabljajo kaskadni ogrevalni sistem s tremi nizkotlačnimi toplovodnimi kotli Vitomax 100-LW podjetja Viessmann. Visoko učinkoviti industrijski/komercialni kotli, vključeni v inteligentni sistem upravljanja stavbe, delujejo glede na ustrezne potrebe po toploti. Tako je bilo mogoče optimizirati porabo plina.

Kotli Vitomax 100-LW, uporabljeni v tem kontekstu, so opremljeni z reverzibilno zgorevalno komoro, ki omogoča čisto zgorevanje z nizkimi emisijami dušikovih oksidov. Namenjeni so kot toplovodni kotli za pretok do 110 stopinj Celzija ter delujejo pri konstantni temperaturi kotlovske vode, pri čemer dosežejo visok izkoristek do 91,5 odstotka. Kotli lahko delujejo pri obratovalnem tlaku med 6 in 10 barov, s grelno močjo od 0,65 MW do 6 MW. Nosilni pokrov na vrhu kotla poenostavlja namestitev in vzdrževanje, medtem ko velika revizijska vrata na levi ali desni strani olajšajo čiščenje kotla.

S krmilno ploščo Vitocontrol je mogoče regulirati celotno regulacijsko opremo in jo prilagoditi specifičnim potrebam po toploti. Toplota se v prostorih razporedi prek nizkotemperaturnih radiatorjev, ki ohranjajo stalno klimo med 22 in največ 25 stopinj Celzija. Hladen zrak se dovaja prek hladilnih elementov, vgrajenih v viseče hladilne nosilce v pisarniških nadstropjih.

Inteligentno prezračevanje in požarna varnost

Prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote je zasnovan za zagotavljanje zdravega in udobnega notranjega okolja. V konferenčnih in sejnih sobah so nameščeni detektorji gibanja, kar omogoča, da prezračevalni sistem deluje le, ko so prostori dejansko v uporabi. Zaradi posebnih predpisov za stavbo v visokem nadstropju mora sistem na evakuacijskih hodnikih, stopniščih in v jašku gasilskega dvigala vzdrževati stalen nadtlak. To zagotavlja, da se v primeru požara ti prostori ne zadimijo in omogoča varno evakuacijo.

Sorodne reference

Daljinsko ogrevanje
Električna energija
Plin
Zrak

Četrt Rosenstein v Stuttgartu

Četrt Rosenstein v Stuttgartu ima impresiven, v prihodnost usmerjen koncept ogrevanja, hlajenja in energije s poudarkom na povezovanju sektorjev. Uporabljena tehnologija vključuje veliko toplotno črpalko, napravo za soproizvodnjo toplote in električne energije ter fotovoltaični sistem.

Preberi več
Komercialni
Stanovanja
Električna energija
Zrak

Lotte World Tower Seul, Južna Koreja

Stolp Lotte World Tower se nahaja v središču mesta, v njem pa so stanovanja in pisarne ter trgovine in restavracije. Podnebju prijazno energijo zagotavlja 12 velikih Viessmannovih toplotnih črpalk.

Preberi več
Komercialni
Stanovanja
Plin
Solar

Palmov otok "The Palm Jumeirah" v Dubaju

Na Palm Jumeirah sončni kolektorji Vitosol 200-F oskrbujejo 14 stanovanjskih stavb s toplo vodo, medtem ko trije kotli Vitocrossal 300 ogrevajo bazen in hamam v luksuznem hotelu "Ottoman Palace".

Preberi več
Industrija
Komercialni
Plin
Zrak

Leica Camera AG Wetzlar

Idiom oblikovanja sedeža podjetja Leica v Wetzlarju je očarljivo edinstven. Spominja na leče, objektivne leče in daljnoglede. Viessmann kompleks dopolnjuje s prefinjenim, inovativnim energetskim sistemom.

Preberi več
Komercialni
Plin
Solar

Nemška borza Eschborn

Deutsche Börse Eschborn je zaradi svoje trajnostne zasnove stavbe in trajnostnih referenc prejel certifikat LEED Platinum. Za oskrbo s toploto in električno energijo skrbita dva plinska kondenzacijska kotla Viessmann Vitobloc 200 in Vitosol 200-F.

Preberi več
Industrija
Komercialni

Logistični center podjetja Mammut Sports Group AG, Memmingen

Evropski logistični center v Memmingenu za ogrevanje in hlajenje uporablja obnovljivo energijo. Energetski center sestavljajo tri Viessmannove toplotne črpalke slana/voda, ki izkoriščajo naravno toploto podtalnice.

Preberi več