Učinkovito ogrevanje s klimatsko napravo - kako deluje

Zahtevek za posvetovanje

Napredni klimatski sistemi ustvarjajo splošno toplotno udobje za ljudi v prostoru ali stavbi. Poleg hlajenja se lahko uporabljajo tudi za ogrevanje. Če so pogoji ustrezni, je to lahko celo zelo učinkovito. V nadaljevanju boste izvedeli več o tem, kdaj je smiselno ogrevanje s klimatsko napravo, kaj morate upoštevati in kako lahko pravilno ocenite stroške.

Kako klimatska naprava deluje kot grelnik

Če je klimatska naprava namenjena ogrevanju in hlajenju v enem, mora biti opremljena z reverzibilnim krogom hladilnega sredstva. Pri tradicionalni hladilni funkciji klimatske naprave tokokrog zagotavlja prenos toplotne energije iz prostora navzven. V obratnem primeru se toplota odvaja iz zunanjega zraka in sprošča v prostore. Poenostavljeno ta proces poteka na naslednji način:

  1. Ventilator vpihuje zunanji zrak in ga usmerja v uparjalnik.
  2. Hladivo, ki kroži v uparjalniku, izhlapeva in pride do kompresorja.
  3. Hlapi hladilnega sredstva se nato stisnejo, zaradi česar se segrejejo.
  4. V kondenzatorju hlapi hladilnega sredstva oddajajo toploto notranjemu zraku.
  5. Hladilno sredstvo se nato ponovno utekočini in cikel se začne znova.

Če želite klimatsko napravo uporabljati tudi za ogrevanje, lahko izbirate med številnimi Viessmannovimi napravami. Poleg split klimatskih naprav Vitoclima 200-S in 300-S to funkcijo ponuja tudi multi split klimatska naprava 200-S.

Primerjava toplotne črpalke in klimatske naprave

Pregled delovanja toplotne črpalke in klimatske naprave pokaže, da obe ogrevata na podoben način. Vendar pa toplotne črpalke ne morejo le temperirati zraka v prostoru, temveč lahko tudi dobavljajo toplo vodo za gospodinjstvo. Klimatska naprava pa lahko optimizira vlažnost in kakovost zraka. Klimatske naprave Viessmann Vitoclima so na primer opremljene s filtrom IFD, ki zmanjšuje količino drobnega prahu, bakterij in virusov v zraku.

Dejavniki za gospodarsko delovanje

Enotnega odgovora na vprašanje, ali je ogrevanje s klimatsko napravo primerno v vaših razmerah, ni. Njegova učinkovitost je odvisna od številnih dejavnikov. Poleg energetskega stanja stavbe sta pomembna tudi zunanja temperatura in vrsta napajanja. Pomembno vlogo imajo tudi značilnosti naprave.

Če stavba zaradi nezadostne toplotne izolacije izgublja veliko energije skozi zunanji ovoj, mora klimatska naprava za doseganje prijetne temperature več ogrevati. To povečuje porabo energije. Po drugi strani pa dobro izolirane nove stavbe zagotavljajo optimalne pogoje. Klimatske naprave pa se lahko v posodobljene stavbe vgradijo tudi naknadno.

Ekonomičnost ogrevanja s klimatsko napravo je v veliki meri odvisna od letnega časa. Če so temperature spomladi in jeseni razmeroma nizke, bodo klimatske naprave zelo hitro dosegle zahtevano temperaturo in delovale zelo učinkovito. Ta se zmanjša, ko se zunanji zrak ohladi. Klimatskih naprav ni priporočljivo uporabljati za ogrevanje pri temperaturah pod ničlo. Za učinkovito ogrevanje ne glede na temperaturo pa je idealna uporaba v vlogi grelnika. Če klimatska naprava prevzame ogrevanje spomladi in jeseni, se lahko ogrevalna sezona glavnega generatorja toplote skrajša. Če se ta generator toplote napaja s fosilnimi gorivi, se poraba virov in emisijeCO2 močno zmanjšajo.

Klimatske naprave delujejo na elektriko. Fosilna goriva se ne uporabljajo neposredno za proizvodnjo toplote. Z ekološkega vidika je pri ogrevanju s klimatsko napravo smiselno uporabljati zeleno električno energijo. Najbolje je, če električno energijo za delovanje pridobivate iz lastnega fotovoltaičnega (PV) sistema. Lastna proizvodnja električne energije povečuje neodvisnost od dobaviteljev energije in nihajočih cen električne energije. Viessmannove klimatske naprave so že tovarniško opremljene za delovanje s fotovoltaično energijo.

Če se klimatska naprava uporablja kot grelnik, so pomembne tudi lastnosti naprave. Split klimatske naprave so še posebej primerne za ogrevanje. Te naprave imajo zunanjo enoto in eno ali več notranjih enot - po eno za vsak prostor, ki ga želite ogrevati. Regulacija moči glede na potrebe s pomočjo inverterske tehnologije zagotavlja učinkovito in varčno delovanje. Poleg tega je pomembna tudi ogrevalna moč klimatske naprave. Ta določa, koliko energije lahko klimatska naprava sprejme in odda za ogrevanje v določeni časovni enoti. Pri pravilni zasnovi vam lahko pomaga izkušen monter. Ta je seveda bistvenega pomena za vgradnjo.

Pravilna razlaga vrednosti SCOP

Sezonski koeficient učinkovitosti (SCOP) odraža energetsko učinkovitost pri celoletnem delovanju. Upošteva tudi dejavnike, kot je poraba pri delovanju z delno obremenitvijo. To je na primer pomembno za klimatske naprave z invertersko tehnologijo, ki svojo moč prilagajajo dejanskemu povpraševanju. Vrednost SCOP 6,2 pomeni, da se z 1 kW električne energije proizvede 6,2 kW toplote. 5,2 kW toplotne energije izvira iz zunanjega zraka.

Stroški pri ogrevanju s klimatsko napravo

Stroški električne energije se lahko pri ogrevanju s klimatsko napravo zelo razlikujejo. Vendar jih je mogoče oceniti na podlagi moči, življenjske dobe in cene električne energije: pri moči dveh kilovatov (kW) in ceni električne energije 0,40 EUR na kilovatno uro (kWh) so stroški ogrevanja s klimatsko napravo 0,80 EUR na uro. Če sistem deluje dvanajst ur na dan, to pomeni strošek 9,60 EUR. V enem mesecu bi to znašalo 288 EUR. Če je treba temperirati dve sobi s po eno napravo, bi to pomenilo 576 EUR.

Odgovori na pogosto zastavljena vprašanja

Vsaka klimatska naprava ne more delovati kot grelnik. Pogoj za ogrevanje je reverzibilen krogotok hladilnega sredstva. Ustrezne informacije so na voljo v dokumentaciji izdelka. S split klimatskimi napravami Viessmann Vitoclima lahko tudi ogrevate.

Pri ogrevanju s klimatsko napravo nastaja obratovalni hrup. Vendar imajo napredne naprave ventilatorje s spremenljivo hitrostjo in izpopolnjene koncepte zvočne izolacije. Zaradi tega je notranja enota glasna kvečjemu toliko kot delujoči hladilnik, in sicer do 45 decibelov (dB).

Mikroprocesorski nadzor zagotavlja vzdrževanje zahtevane temperature in vlage na zahtevani ravni. Praviloma se nadzor izvaja z daljinskim upravljalnikom. Modele z vmesnikom WiFi je mogoče upravljati tudi prek pametnega telefona.

Za namestitev deljene klimatske naprave je potrebna stenska odprtina. V novi stavbi je to mogoče upoštevati že v fazi načrtovanja. Če bo klimatska naprava delovala tudi kot grelnik, je priporočljivo o tem vnaprej obvestiti monterja. Tako bo lahko ustrezno prilagodil razmere za vgradnjo. Namestitev notranje enote blizu tal na primer zmanjša pretok zraka.

Prednosti in slabosti ogrevanja s klimatsko napravo

PrednostiSlabosti
Urejanje kakovosti zraka in vlažnostiPotrebna je stenska odprtina
Hitro ogrevanje prostorovEna notranja enota na sobo
Podpora centralnega ogrevanjaVisoki stroški električne energije pri neekonomičnem obratovanju
Radiatorji niso potrebni
Cenejši od klasičnih generatorjev toplote
Večja lastna poraba električne energije iz fotovoltaike
Manjša odvisnost od fosilnih goriv