Pravilno delovanje klimatske naprave z rednim vzdrževanjem

Klimatske naprave poskrbijo za prijetno temperaturo bivalnih prostorov v vročih poletnih dneh. Poleg sobne temperature lahko uravnavajo tudi vlažnost in čistijo zrak. Vendar je za pravilno in učinkovito delovanje sistema priporočljivo redno vzdrževanje s strani strokovnjaka. Preberite več o prednostih, postopku vzdrževanja, idealnem času in stroških vzdrževanja klimatskega sistema.

Redno vzdrževanje klimatskih naprav za učinkovito delovanje

Redno vzdrževanje vaše klimatske naprave zagotavlja učinkovito in varno delovanje. Klimatske naprave so zapletene tehnične naprave - da bi zagotovili pravilno delovanje naprave in da se nič ne poškoduje, je priporočljivo upoštevati posebne smernice proizvajalca in pri vzdrževanju poklicati strokovnjaka. Redno vzdrževanje zagotavlja:

  • visoko učinkovitost in zmogljivost: umazanija v filtru lahko vpliva na učinkovitost klimatske naprave, tako da ta za stalno delovanje potrebuje več energije. Z rednim vzdrževanjem se lahko izognete morebitnemu povečanju obratovalnih stroškov.
  • Boljšo kakovost zraka: Čisti filtri z učinkovitim odstranjevanjem prahu, umazanije in bakterij izboljšajo kakovost zraka v domu.
  • Podaljšana življenjska doba: Redno vzdrževanje klimatske naprave pomaga zgodaj odkriti morebitne težave in preprečiti draga popravila.
  • Večja varnost: Preverjanje električnih komponent med vzdrževanjem zmanjša morebitna varnostna tveganja.

Klimatski sistem med vzdrževanjem opravi naslednje korake

Natančne zahteve za vzdrževanje se razlikujejo glede na vrsto klimatske naprave in proizvajalca. Med strokovnim vzdrževanjem klimatske naprave strokovnjak opravi naslednja dela:

Čiščenje/zamenjava filtra
Preverite nivo hladilnega sredstva in sistem
Preglejte električno napeljavo in ožičenje
Čiščenje kondenzatorjev in uparjalnikov
Preizkusite celotno delovanje
Vnesite vzdrževanje v knjigo pregledov

Čiščenje ali zamenjava filtrov : Za zagotavljanje dobre kakovosti zraka in nemotenega pretoka zraka strokovnjak pregleda in očisti filtre klimatske naprave. Morda bo treba filter zamenjati.

Preverjanje hladilnega sredstva : Da bi zagotovil pravilno hlajenje klimatske naprave, strokovnjak preveri, ali sistem hladilnega sredstva pušča, in preveri raven hladilnega sredstva. Po potrebi bo hladilno sredstvo dopolnil.

Pregled elektrike in napeljave : Strokovnjak pregleda električne povezave, stikala in varovalke klimatskega sistema, da se prepriča, da vse pravilno deluje in da ni varnostnih nevarnosti.

Čiščenje kondenzatorjev in uparjalnikov : Strokovnjak očisti kondenzatorje in uparjalnike, da odstrani usedline, umazanijo in prah, ki lahko vplivajo na delovanje.

Pregled celotnega delovanja : Strokovnjak preizkusi delovanje klimatskega sistema, izmeri temperaturno razliko in preveri hrup pri delovanju ter stanje delovanja.

Vpis v kontrolno knjigo : Po končanem vzdrževanju strokovnjak izvedeno vzdrževanje vpiše v kontrolno knjigo.

Kako pogosto je treba servisirati klimatsko napravo?

Praviloma je priporočljivo, da klimatsko napravo servisirate enkrat na leto. Vendar je natančna pogostost vzdrževanja odvisna od različnih dejavnikov. Glede na vrsto klimatske naprave, model, proizvajalca, trajanje uporabe in okoljske razmere se lahko optimalni interval vzdrževanja razlikuje. Za manjše klimatske naprave v zasebni uporabi, ki porabijo manj kot 3 kilograme hladilnega sredstva, zadostuje interval vzdrževanja 2 leti.

Najboljši čas za vzdrževanje klimatskih naprav

Servis klimatskih naprav lahko opravite kadar koli v letu. Priporočljivo je, da jo servisirate pred začetkom vroče sezone, preden se temperature dvignejo in klimatsko napravo pogosteje uporabljate. Tako boste zagotovili, da klimatska naprava deluje optimalno in da so morebitne težave odpravljene, preden jo začnete uporabljati. Ne glede na čas vzdrževanja je priporočljivo klimatsko napravo redno preverjati in takoj odpraviti manjše težave, da se izognete večjim poškodbam.

Stroški vzdrževanja klimatskih naprav

Stroški vzdrževanja klimatskih naprav se lahko razlikujejo glede na starost, velikost, lokacijo in vrsto klimatske naprave. Praviloma so stroški preprostega letnega vzdrževanja med 100 in 200 evri. Če vzdrževanje povzroči dodatna potrebna popravila, se lahko stroški ustrezno spremenijo.

To so naloge, ki jih lahko opravite sami.

Nekatera osnovna vzdrževalna dela na klimatski napravi lahko opravite sami. To vključuje na primer preverjanje klimatskega sistema za zunanje poškodbe in praznjenje rezervoarja za kondenzacijsko vodo. Split klimatske naprave Vitoclima 200-S in 300-S ter 200-S Multi podjetja Viessmann imajo funkcijo samočiščenja in sterilizacije - pri teh napravah lahko tudi sami očistite zbiralnik.

To je najboljši način za čiščenje vaše klimatske naprave:

  1. Odklopite klimatsko napravo iz električnega omrežja
  2. Zunanje dele očistite z mehko krpo.
  3. Odprite pokrov in odstranite posodo za kapljice.
  4. Pladenj za kapljice očistite s sesalnikom ali z vodo in pustite, da se popolnoma posuši v senci.
  5. V klimatsko napravo pravilno namestite pladenj za kapljice.
  6. Klimatsko napravo ponovno priključite na električno omrežje.

Prezračevalno rešetko zadostuje očistiti enkrat na štirinajst dni. Med čiščenjem upoštevajte navodila za uporabo, da ne poškodujete klimatske naprave. Zahtevna in tehnična vzdrževalna opravila je bolje prepustiti strokovnjaku.