Dobri razlogi za dopolnitev vaše ogrevalne naprave s sončnimi kolektorji
 

Samo v Nemčiji je okoli dva milijona ogrevalnih naprav, ki so starejše od 25 let. Njihovi uporabniki se pogosto ne zavedajo koliko denarja zapravijo zaradi energije, ki neučinkovito izgoreva in izginja skozi dimnik, kot neizkoriščena toplota. Prav tako te stare ogrevalne naprave zelo obremenjujejo okolje z nepotrebnimi izpusti CO2 in prispevajo k ogrevanju ozračja.

Prihraniti energijo

S pravočasno zamenjavo teh naprav z visoko učinkovitim kondenzacijskim kotlom, kotlom na pelete ali toplotno črpalko, v kombinaciji s solarno napravo, lahko končni uporabniki prihranijo do 35 % energije. Računsko bi to bilo 10 % celotne porabe energije v Nemčiji pri istočasnem zmanjšanju CO2 emisij za 54 milijonov ton letno.

Ohranitev virov energije

Okoli ena tretjina celotne porabe energije v Nemčiji gre za ogrevanje stavb. Energijsko varčna gradnja in varčni ogrevalni sistemi, kot na primer kondenzacijska tehnika, lahko to porabo občutno znižajo in s tem prispevajo k varovanju okolja in ohranitvi virov energije.

Die Trinkwassererwärmung mittels Solarthermie bietet erhebliches Einsparpotenzial

Velik potencial prihranka

Zelo velik potencial prihranka nudi ogrevanje sanitarne vode. Tako predstavljajo sončni kolektorji v povezavi z ogrevalnikom sanitarne vode alternativo kotlu, predvsem v letnih mesecih, ko je ogrevanje vode s sončnimi kolektorji najbolj zanimivo.

Tudi v prehodnih obdobjih, pri podpori ogrevanja s sončnimi kolektorji, lahko kotel pogosto ostane izključen.

Pri eno družinski hiši pokriva solarna energija do 60 % energije potrebne za ogrevanje sanitarne vode.  
 


Ogrevanje sanitarne vode in podpora ogrevanja s sončno energijo

Solarne naprave so idealne za ogrevanje sanitarne vode in podporo ogrevanju. Zaradi brezplačno razpoložljive solarne energije, se lahko vaša investicija preko prihranka fosilnih goriv, povrne že v manj kot nekaj letih. 

V osnovi imate možnost koristiti sončno energijo za ogrevanje sanitarne vode in podporo ogrevanju. Prihranki pri olju in plinu pa so v vsakem primeru očitni: dobrih 60 % manj energije boste porabili v enem letu, ki bi se sicer porabila za dnevno pripravo tople vode. Kombinacija ogrevanja sanitarne in ogrevalne vode pa lahko zagotovi prihranek do 35 % celotno potrebne energije. 

Solarthermie-System mit bivalentem Warmwasserspeicher

Solarna naprava z bivalentnim ogrevalnikom

Srce te rešitve je bivalentni ogrevalnik sanitarne vode. Pri zadostnem sevanju sonca segreva solarni medij, ki se nahaja v solarni napravi, preko spodnjega prenosnika toplote vodo v ogrevalniku sanitarne vode. Če pade temperatura zaradi odjema vode, kot n.pr. pri kopanju ali tuširanju, se ob potrebi vključi ogrevalni kotel za dodatno ogrevanje preko drugega ogrevalnega krogotoka.
 


Solarthermie-System zur Trinkwassererwärmung und Heizungsunterstützung

Solarna naprava za ogrevanje sanitarne vode in podporo ogrevanju 

V solarnih kolektorjih ogret solarni medij se lahko zraven ogrevanja sanitarne vode uporabi tudi kot dodatno ogrevanje ogrevalne vode. Za to uporablja ogrevalni krogotok preko prenosnika toplote, kontinuirano preko sončnih kolektorjev ogrevano vodo v solarni ogrevalnik. Regulacija preverja ali se lahko doseže željena prostorska temperatura. Če leži temperatura pod željeno vrednostjo, se dodatno vključi ogrevalni kotel.
 

Wie funktioniert Solarthermie?

Za aktiviranje video vsebin kliknite na gumb Play. Upoštevajte prosim, da se s prikazom videa, podatki prenesejo na YouTube. Podrobnosti k temu si lahko preberete v naši Izjavi o varstvu podatkov.

Kako deluje solarni sistem?
Naš strokovnjak Carsten Kuhlmann razlaga, kako deluje solarni sistem.
Viessmann solarna termika - za prihodnost varna

Viessmann sončni kolektorji – v vsakem pogledu za prihodnost varna odločitev

Visoka obratovalna varnost in dolga življenska doba odlikuje vse Viessmann ravne in vakuumske sončne kolektorje. Sončni kolektorji Vitosol so narejeni iz materialov, odpornih proti koroziji in UV sevanju. To tudi pritrjuje test kvalitete po normi EN 12975. Hkati dokazuje konstantno visoko termično zmogljivost Viessmann sončnih kolektorjev.

Viessmann se lahko ponaša z več kot 30 let razvoja in proizvodnje sončnih kolektorjev, kar je zagotovilo za vrhunsko kakovost.