Stanovanja
Solar

Stolp Marco Polo v hamburški četrti HafenCity

V stolpnici Marco Polo Tower 55 metrov visoko stavbo s toplo vodo oskrbuje Viessmannov solarni termalni sistem s kolektorji Vitosol 200-T s skupno površino 180 kvadratnih metrov.

Stolp Marco Polo v hamburškem mestu HafenCity. Foto: © Andreas Rose / Shutterstock.com

Arhitekturna znamenitost s solarnim toplotnim sistemom Viessmann

Stolp Marco Polo v hamburškem mestu HafenCity je arhitekturna znamenitost. V 55 metrov visoki stavbi je v 15 nadstropjih na voljo 15 stanovanjskih enot, velikih od 60 do 340 kvadratnih metrov. Medtem ko omrežje daljinskega ogrevanja zagotavlja energijo za ogrevanje, Viessmannovi vakuumski cevni kolektorji Vitosol 200-T zagotavljajo sončno energijo za oskrbo celotne stavbe s toplo vodo.

Učinkovito ogrevanje in hlajenje s sončno energijo

Toplota se dobavlja iz omrežja daljinskega ogrevanja, ki ga upravlja lokalno podjetje za oskrbo z električno energijo. Iz ogrevalnega centra v kleti stavbe sistemi talnega ogrevanja distribuirajo toploto v stanovanjske enote. Topla voda se proizvaja s solarnim sistemom, ki uporablja vakuumske cevne kolektorje tipa Vitosol 200-T podjetja Viessmann. Na strehi 16-nadstropne stavbe je bilo nameščenih 60 kolektorjev s skupno površino 180 kvadratnih metrov.

Pogled iz zraka: Stolp Marco Polo v Hamburgu. Foto: © Roland Halbe, Matthias Jüschke

Ta vrsta kolektorjev je posebej zasnovana za vodoravno namestitev velikih sistemov na ravnih strehah večstanovanjskih stavb. Absorberje je mogoče obračati za 45 stopinj, da maksimalno izkoristijo pot sončne svetlobe brez večjega senčenja. Površine absorberjev, vgrajenih v vakuumsko cev, niso dovzetne za onesnaženje, kar omogoča optimalno izrabo energije. Zelo učinkovita toplotna izolacija v ohišju zmanjšuje toplotne izgube spomladi, jeseni in pozimi. Solarni toplotni sistem se udobno upravlja prek osrednje enote za upravljanje solarnega sistema Vitosolic podjetja Viessmann, ki zagotavlja, da se pridobljena sončna energija uporablja kar se da učinkovito. Komunikacija z brezžičnim daljinskim upravljalnikom Vitotrol 200-RF poteka prek Viessmannove brezžične bazne postaje (KM-BUS).

V toplejših mesecih se sončni izkoristki pretvorijo v hladilno energijo s pomočjo absorpcijske hladilne enote, ki deluje na sončno energijo. Ta enota s pomočjo toplotnih izmenjevalnikov pretvarja sončno toploto iz kolektorjev na strehi v hladilno energijo. Tako je možno okolju prijazno hlajenje stanovanjskih enot: toplota, pridobljena prek vakuumskih cevnih kolektorjev, se prenese na generator absorpcijske hladilne enote prek hranilnika ogrevalne vode. Da bi se izognili nezaželenemu nastajanju pare na površinah kolektorjev in v okolici, se toplota odvaja prek zaprtega hibridnega hladilnega stolpa. Poleg obsežne zasteklitve je velik del fasade tudi zaprt. Stenske plošče tako ne zmanjšujejo le toplotnih izgub pozimi, temveč služijo tudi kot pomemben akumulacijski medij za zagotavljanje prijetnega notranjega okolja.

Sorodne reference

Daljinsko ogrevanje
Solar

Nemška zvezna agencija za okolje v Dessauu

Pri občinski stavbi v Dessauu je bil poudarek na visoki energetski učinkovitosti. Arhitekti in projektanti so se odločili za enega največjih sončnih termalnih sistemov v Nemčiji s 115 cevnimi kolektorji Vitosol 200-T.

Preberi več
Komercialni
Stanovanja
Električna energija
Zrak

Lotte World Tower Seul, Južna Koreja

Stolp Lotte World Tower se nahaja v središču mesta, v njem pa so stanovanja in pisarne ter trgovine in restavracije. Podnebju prijazno energijo zagotavlja 12 velikih Viessmannovih toplotnih črpalk.

Preberi več
Komercialni
Stanovanja
Plin
Solar

Palmov otok "The Palm Jumeirah" v Dubaju

Na Palm Jumeirah sončni kolektorji Vitosol 200-F oskrbujejo 14 stanovanjskih stavb s toplo vodo, medtem ko trije kotli Vitocrossal 300 ogrevajo bazen in hamam v luksuznem hotelu "Ottoman Palace".

Preberi več
Komercialni
Plin
Solar

Nemška borza Eschborn

Deutsche Börse Eschborn je zaradi svoje trajnostne zasnove stavbe in trajnostnih referenc prejel certifikat LEED Platinum. Za oskrbo s toploto in električno energijo skrbita dva plinska kondenzacijska kotla Viessmann Vitobloc 200 in Vitosol 200-F.

Preberi več
Industrija
Biomasa
Olje
Solar

Logistični center Marc Cain GmbH v Bodelshausnu

Modna znamka Marc Cain se je v svojem logističnem centru v Bodelshausnu odločila za lastno lokalno ogrevalno omrežje s sistemom Viessmann Vitoflex 300-UF in napravo Vitobloc 200 EM-20/39 za proizvodnjo energije.

Preberi več