Nasveti za varčevanje z energijo

Vitoflow.jpg

Hidravlično uravnovešenje

Neodvisne študije dokazujejo: Hidravlično uravnovešenje ogrevalnega sistema poviša energijsko učinkovitost za do 15 %. Poleg tega je predpisano po Uredbi o ogrevalnih napravah DIN 4701 in VOB (uredba o podelitvi in pogodbah za gradbene storitve).

Ogrevanje / odzračenje radiatorjev in drugi profesionalni nasveti za varčevanje

Svoj račun za ogrevanje lahko preprosto in ugodno znižate.

tipps-entlueften.jpg

Odzračenje ogrevanja

Če zaslišite, da ogrevanje "klokota", to pomeni, da porazdelitev toplote v radiatorjih ni več enakomerna, obtok vode ni več pravilen. Radiator morate odzračiti.

tipps-fugen-fenster.jpg

Tesne fuge na oknih in vratih

Tesne fuge na oknih in vratih so bistvenega pomena za varčno ogrevalno obratovanje. Pred grelno sezono preverite tesnila in jih po potrebi zamenjajte.

tipps-rohre-daemmen.jpg

Tudi v ogrevanih prostorih izolirajte ogrevalne cevi

Izoliranje ogrevalnih cevi je enostavno in privarčujete lahko z majhnim vložkom dela in nizkimi stroški.

tipps-thermostatventil.jpg

Uporabite termostatske ventile za radiatorje

Redno morate preverjati delovanje. Težko gibljiv ali zataknjen termostat zniža ogrevalno moč.

heizkoerper.jpg

Varčno ogrevanje = znižanje stroškov ogrevanja

Če temperaturo v prostoru znižate za 1 °C, to zniža stroške ogrevanja za pribl. 6 %.

Priporočamo, da ponoči znižate temperaturo za pribl. 5 °C. Temperaturo ogrevanja lahko znižate že dve uri pred spanjem.

Radiatorjev ponoči ne izklopite do konca, temveč le znižajte temperaturo, da se prostor povsem ne ohladi. Ohlajen prostor potrebuje ob ponovnem ogrevanju večji pretok ogrevalne vode.

Če pred radiatorji visijo zavese ali jih zakriva pohištvo, to preprečuje cirkulacijo toplote v prostoru. Ogrevanje ne more razviti svojega polnega učinka in se mora močneje segrevati. To poviša stroške ogrevanja.

Za zračenje okna za kratek čas (pribl. 5 minut) odprite na stežaj, namesto, da jih za dalj časa le priprete. Priprta okna v prostore spustijo le malo svežega zraka, skoznje pa uhaja veliko toplote.

Med zračenjem izklopite ogrevanje.

Poskrbite za dobro tesnitev oken in vrat, saj sicer skoznje uhaja veliko toplote.

Zavese, roloje in naoknice naj bodo ponoči zastrte oziroma zaprte. To prepreči hitro uhajanje toplote ter vstop mraza in prepiha.

Bodite pozorni na naslednje temperature: Igralni, delovni in bivalni prostori 20–22 °C, kuhinja in spalnica pribl. 18 °C, predsoba 15 °C.


Badezimmer.jpg

Varčna poraba vode = znižanje stroškov ogrevanja

Uporaba "varčnih izplakovalnikov" v straniščnem kotličku zniža porabo vode. Standardni straniščni kotliček porabi trikrat več vode kot kotliček z varčevalno tipko (1x izplakovanje pribl. 9 l).

Kapljajoče vodne pipe morate nemudoma popraviti, ker te povzročajo zelo veliko porabo vode.

Izredno priporočamo uporabo varčnih prh in armatur.

Raje se prhajte kot kopajte. Kopel v kadi pomeni trikrat večjo porabo vode in energije.

Pri umivanju zob uporabljajte lonček za vodo, pipo pa zaprite.

Pralni stroj vedno napolnite do vrha, izogibajte se predpranju in temperaturo namesto na 90 °C raje nastavite na 60 °C. Predpranje je potrebno le pri izjemno umazanem perilu.

Uporabljajte varčevalne programe, če so na vašem pralnem in pomivalnem stroju na voljo.

Sušilnik perila porabi pri enaki količini perila dvakrat toliko energije kot pralni stroj. Zato perilo po možnosti vedno sušite v sušilnici ali na svežem zraku.

Redno in strokovno vzdrževanje zagotavlja brezhibno obratovanje ogrevalnega sistema

Redno in strokovno vzdrževanje podaljša dobo uporabe vašega ogrevalnega sistema in zagotavlja varno in brezhibno obratovanje. Le tako bo uporabljena energija izkoriščena učinkovito in brez škodljivih snovi. S tem varujete okolje in prihranite stroške ogrevanja – pri enako velikem udobju ogrevanja in tople vode.

Ogrevalni kotel, gorilnik in regulacija tvorijo podoben sistem, kot na primer avtomobilski motor. Če bi imel vaš avto enake obratovalne čase kot vaš ogrevalni kotel, bi prevozil 100.000 km na leto. Pri tem je za vsakega lastnika osebnega vozila samoumevno, da opravlja redne servisne preglede. Vaš ogrevalni sistem je torej treba podobno kot vaše vozilo najmanj enkrat na leto vzdrževati.

Več kot pet milijonov ogrevalnih sistemov v Nemčiji se ne vzdržuje ali pa le v primeru motenj. Vendar je vsak uporabnik naprave za ogrevanje in sanitarno vodo obvezan izvajati redno vzdrževanje (§ 11, odst. 3 EnEV).

wartung.jpg

Pregled prednosti rednega vzdrževanja

  • Višji učinek in podaljšana doba uporabe ogrevalnega sistema povezana z večjo obratovalno varnostjo
  • Prihranek stroškov ogrevanja in ohranjanje naravnih zalog z učinkovitim koriščenjem uporabljene energije (strokovnjaki ocenjujejo varčevalni potencial na 5 do 7 %)
  • Vedno enako udobje ogrevanja in sanitarne vode
  • Proizvajanje toplote z manj CO2 zaradi varčnega in okolju prijaznega obratovanja

Za vzdrževanje je potrebno strokovno znanje – to pomeni, da je redno servisiranje pri vašem strokovnjaku ogrevalne tehnike v najboljših rokah, kajti profesionalni serviser bo standardno preveril vse komponente sistema glede onesnaženja ali obrabe. Sem sodi tudi kontrola varnostnih in regulacijskih funkcij.

Priporočamo letni nadzor sistema na osnovi pogodbe o vzdrževanju, saj to navsezadnje pomeni prihranek stroškov – ne le zaradi boljšega učinka – izpad ogrevalnega sistema je praviloma dražji od preventivnega servisiranja.

Izčrpne informacije in strokovno svetovanje vam bodo z veseljem ponudili Viessmannovi strokovni partnerji v vaši bližini.