Pomoč pri odločitvi o nakupu vašega novega ogrevanja: novo, evropsko usklajeno označevanje energijske učinkovitosti prihaja tudi za ogrevanje.

Hladilniki, televizijski sprejemniki in pralni stroji se že nekaj let označujejo z oznako energijske učinkovitosti. Od 26. septembra 2015 je ta označitev obvezna tudi za ogrevalno tehniko. Tako posamezne komponente – proizvajalci toplote in ogrevalniki sanitarne vode – kot tudi celotni ogrevalni sistemi morajo biti v prihodnosti označeni z oznako energijske učinkovitosti.

Za aktiviranje video vsebin kliknite na gumb Play. Upoštevajte prosim, da se s prikazom videa, podatki prenesejo na YouTube. Podrobnosti k temu si lahko preberete v naši Izjavi o varstvu podatkov.

ErP-Label.gif
Video posnetek "Oznaka ErP"

Bolj pregledna poraba energije: oznaka učinkovitosti ogrevalnih sistemov

novo označevanje ogrevalne tehnike z oznako učinkovitosti je zasnovana na direktivah in uredbah Evropske Unije (EU). To pomeni, da je označitev enotno urejena v vseh državah evropske skupnosti, izračun pa poteka na osnovi postopkov, ki jih je definirala Komisija EU. S tem je na voljo osnova za primerjavo in pomoč pri izbiri, tako pri nakupu novega proizvoda kot tudi v primeru posodabljanja obstoječega ogrevalnega sistema.

Vse iz ene roke: usklajeni ogrevalni sistemi za večjo učinkovitost

oznaka energijske učinkovitosti predstavlja dobro pomoč pri orientaciji. Kljub temu vaša odločitev pri nakupu ogrevanja ne sme temeljiti zgolj na tej oznaki. Ogrevalni sistemi so kompleksni sistemi, katerih učinkovitost ne temelji le na posameznem proizvodu, temveč tudi na dobri usklajenosti vseh komponent.


ErP_Si.jpg

Oznaka učinkovitosti ogrevalnih sistemov

Na oznakah učinkovitosti, tukaj na primeru kondenzacijskega kotla, boste našli različne podatke. Naveden je razred energijske učinkovitosti, označen s črno puščico, pa tudi moč in emisija zvoka naprave.


Oznaka proizvoda in razredi učinkovitosti

Posamezne komponente ogrevalnega sistema posedujejo oznako proizvoda. Za proizvajalce toplote je najvišji razred učinkovitosti označen z A++, najslabši pa z G. Pri ogrevalnikih sanitarne vode lestvica zajema oznake A do G. Kombinirane naprave, ki se uporabljajo tako za ogrevanje prostorov kot tudi za ogrevanje sanitarne vode, imajo za vsako vrsto uporabe posebno oznako.

Bolj jasno kot oznaka proizvoda: oznaka sklopa

Ogrevalni sistemi so sestavljeni iz več komponent, vsaka od njih pa vpliva na učinkovitost celotnega sistema. Zato so oznake posameznega proizvoda dopolnjene z oznako sklopa. Slednje označujejo energijsko učinkovitost celotnega sistema. Tako lahko na primer sistem Smart Home poveča učinkovitost ogrevalnega sistema.

Če so vse komponente med seboj do potankosti usklajene, oznaka sklopa pogosto pokaže boljšo energijsko učinkovitost kot posamezne oznake proizvoda. Zato šele oznaka sklopa natančno pove, kako učinkovit ogrevalni sistem dejansko je.

Heizungsanlage.jpg

Učinkovitejši v sistemu: Usklajena ogrevalna tehnika Viessmann

Kompletna ponudba Viessmann ponuja vse ogrevalne komponente iz ene roke. Vsi deli so med seboj do potankosti usklajeni, tako da ogrevalni sistem v praksi kaže najvišjo učinkovitost.