Učinkovita sistemska tehnika za proizvodne in upravne zgradbe Leica

Arhitektonsko navdušujoča gradnja, ki je popolnoma prilagojena učinkovitosti

Znamka Leica pri fotografih iz vsega sveta uživa legendaren sloves. Je sinonim za odlično kakovost in posebno kulturo videnja. Ob praznovanju "100 let fotografije Leica“ je bil sedež družbe Leica Camera AG v kraju Wetzlar prestavljen v novo proizvodno in upravno zgradbo, ki jo povsod odlikuje učinkovitost. Medtem ko se v pritličju na tisočinko milimetra natančno izdelujejo fotoaparati, objektivi, proizvodi športne optike (daljnogledi, strelni daljnogledi in merilniki oddaljenosti), v kleti deluje visoko učinkovit in inovativen energetski sistem podjetja Viessmann, ki skrbi za oskrbo arhitektonsko navdušujoče zgradbe s toploto in hladom.

Dve SPTE z omrežnim nadomestnim obratovanjem

Dve napravi za soproizvodnjo toplote in električne energije Vitobloc 200 z 238 in 140 kW električne moči pokrivata osnovno potrebo po električni energiji. Ob tem pri vsakem izpadu napajalne napetosti dobavitelja električne energije v omrežnem nadomestnem obratovanju prevzamejo napajanje in zagotovijo obratovanje proizvodnje. Pri obratovanju istočasno nastala toplota se glede na potrebe uporabi za kritje osnovne potrebe po toploti zgradbe ali za pogon hladilnega absorpcijskega stroja. Odvajana toplota, ki trenutno ni potrebna, se lahko shrani v vmesnem hranilniku za kasnejšo uporabo. Plinski kondenzacijski kotel Vitocrossal 200 z močjo 460 kW se samodejno vklopi, da pokrije konične potrebe po toploti.

80 zemeljskih sond s 120 metri globine

Ob tem je podjetje Viessmann namestilo veliko toplotno črpalko zemlja/voda za ogrevanje in hlajenje zgradbe. Črpalka ima toplotno moč 510 kW. Svojo energijo za ogrevanje dobi iz polja 80 zemeljskih sond, ki so nameščene pod parkiriščem 120 metrov globoko v zemlji. Pri povečani potrebi po hlajenju s svojo hladilno močjo 482 kW pomaga absorpcijskemu stroju. Hladna voda, ki jo ustvari toplotna črpalka, se shranjuje v odprtem zbiralniku za hlajenje proizvodnih sistemov. Toplotno črpalko in hladilni absorpcijski stroj pri posebej veliki potrebni moči za hlajenje dopolnjujeta dva dodatna po zraku napeljana hladilna stroja kot proizvajalca toplote pri koničnem bremenu.

Vse pod nadzorom z večmodulnim sistemom za upravljanje

Kombinacija vseh agregatov zagotavlja še posebej učinkovito in gospodarno obratovanje. Poleg tega celoten energetski sistem novogradnje podjetja Leica nadzoruje in krmili reguliranje sistema Viessmann MMM 300. To reguliranje sistema ugotavlja posamezno najučinkovitejšo kombinacijo proizvajalcev toplote in hladilnih strojev. Glavni cilj pri obratovanju celotnega sistema je čim daljši čas teka obeh SPTE – brez da bi med proizvajanjem električne energije nastala toplota ostala neizkoriščena.

Več kot 46 odstotkov pod zahtevami EnEV

Energetski koncept je razvila družba HPI Himmen Ingenieurgesellschaft iz Kölna. Pod vodstvom dipl. ing. Jürgena Drolshagena, vodilnega družbenika je družbi uspelo porabo energije zmanjšati do te mere, da je za več kot 46 odstotkov pod zahtevami EnEV iz leta 2009. Zgradba je bila odlikovana s certifikatom Greenbuilding Evropske unije in zlato prekvalifikacijo DGNB.

Nova centrala podjetja Leica v številkah

Na osnovni površini okroglo 27 000 m2 je po načrtih arhitekturne pisarne Gruber + Kleine-Kraneburg nastala visoko moderna lokacija za proizvodnjo, upravo, akademijo in skrb za odjemalce družbe Leica Camera AG. Okroglo 700 zaposlenim nudi prostor po najnovejših energetskih standardih načrtovana zgradba. Prosto vidna območja proizvodnje, območje doživetij, galerija in trgovina Leica, fotostudio, restavracija in kavarna dopolnjujejo ponudbo za obiskovalce, ljubitelje znamke Leica in ljudi, ki jih zanima fotografija. V novogradnjo v parku Leitz je bilo investiranih 60 milijonov evrov.

Slike:

Slika 1:

Ena od obeh naprav za soproizvodnjo toplote in električne energije: Ob izpadu napajalne napetosti prevzameta napajanje Vitobloc 200 in zagotovita obratovanje proizvodnje.

Slika 2:

Velika toplotna črpalka dobi svojo energijo iz polja z 80 zemeljskimi sondami, ki so nameščene 120 metrov globoko pod zemljo.

Januar 2015