Projekt posodabljanja s 3,5 milijona evrov investicije

Nove ogrevalne centrale za vse klinike družbe Medical Park AG

Ko obiskovalec vstopi v navdušujoč kompleks zgradb v ulici Sonnenfeldweg v kraju Bad Wiessee, mu je šele na drugi pogled jasno, da se ne nahaja v hotelu, temveč rehabilitacijski kliniki. Točno to je filozofija družbe Medical Park AG: Pacienti so gostje, ki želijo po težki bolezni ali operaciji čim bolj prijetno bivati.

Učinkoviti energetski sistemi

Poleg skrbi za celosten proces okrevanja svojih gostov se je Medical park posvetil tudi trajnosti. Na podlagi tega se trenutno posodablja 13 hiš družbe z učinkovitimi energetskimi sistemi podjetja Viessmann; vanj je investiranih vsega skupaj 3,5 milijona evrov.

Začetek v kraju Bad Wiessee

Začetek projekta se je izvedel v kraju Bad Wiessee ob jezeru Tegernsee. Samo štiri tedne je trajala obnova celotne ogrevalne centrale klinike St. Hubertus z njenimi 460 sobami. Nameščena sta bila dva plinska kondenzacijska kotla Vitocrossal 300 in naprava za soproizvodnjo toplote in električne energije Vitobloc 200; med časom predelave pa je za neprekinjeno obratovanje skrbela mobilna ogrevalna centrala.

Stroški električnega toka prepolovljeni

SPTE je srce energetske centrale, katere odvajana toplota se uporablja za kritje osnovnega bremena; po potrebi se plinska kondenzacijska kotla postopoma vklopita. Ustvarjen električni tok se v celoti porabi v lastni hiši. Zahvaljujoč dolgemu letnemu času obratovanja okroglo 8 000 ur skorajda ni več potrebe po električnem toku iz javnega omrežja. Dandanes je to potrebno le še takrat, ko se zaradi manjkajoče potrebe po toploti izklopi naprava za soproizvodnjo toplote in električne energije. "Z novim sistemom smo lahko stroške električnega toka prepolovili s prej 28 000 na 14 000 evrov", povzame vodja projekta Christian März iz družbe Medical Park AG.

2 200 ton manj CO2 na leto

Z novimi energetskimi centralami klinike Medical Park svoje izpuste CO2 zmanjšajo za skupaj več kot 2 200 ton na leto. Za absorpcijo takšne količine toplogrednega plina bi bilo potrebnih 144 000 dreves.

Medical Park AG

Družba v Nemčiji v desetih klinikah in treh ambulantnih zdravstvenih centrih nudi zdravstveno-terapevtske storitve za rehabilitacijo in preventivo. K uspešnemu procesu ozdravitve prispeva povezava prvovrstne medicinske oskrbe, vzornih storitev in izjemnega ambienta. Hiše družbe Medical Park so v najlepših počitniških regijah Nemčije.

Slike:

Slika 1:

Zgradba klinike v kraju Bad Wiessee ob jezeru Tegernsee spominja na hotel – kar je želena asociacija.

Slika 2:

Po posodobitvi sta v ogrevalni centrali nameščena dva plinska kondenzacijska kotla Vitocrossal in ena naprava za soproizvodnjo toplote in električne energije Vitobloc.

November 2014