Toplotne črpalke za toplo prihodnost

Toplotne črpalke ostajajo vodilni ogrevalni sistem

S podjetjem Viessmann Slovenija smo naredili krajšo raziskavo, ki kaže, da trg toplotnih črpalk še vedno raste – že skoraj šest let zaporedoma. Tako toplotne črpalke ostajajo eden izmed vodilnih ogrevalnih sistemov širom Evrope in ustvarjajo številne prednosti. Ne le za okolje, temveč tudi s finančnega vidika.

Trg toplotnih črpalk je že nekaj let zaporedoma v porastu. To pa ne velja samo za Slovenijo, temveč za celotno Evropo. Po podatkih Evropskega združenja proizvajalcev toplotnih črpalk, je bilo leta 2014 v Evropi prodanih 796.746 enot toplotnih črpalk, samo leto kasneje pa se je prodaja povečala za dodatnih 10 %. To pomeni, da smo ponudniki toplotnih črpalk v letu 2015 prodali 880.179 enot. Na takšen način smo v enem samem letu pomagali prihraniti 24 milijonov ton emisij CO2, kar je zares izjemno!

Raziskave kažejo tudi, da je konec lanskega leta v Evropi skupno obratovalo nekaj več kot 8 milijonov toplotnih črpalk, s katerimi smo zamenjali končno povpraševanje po energiji za 120 milijard kWh, obenem pa je proizvedli za 147 milijard kWh. Vendar pa rast trga toplotnih črpalk ne vpliva blagodejno le na okolje in zmanjšanje stroškov, povezanih z ogrevanjem. Razvoj trga namreč skrbi tudi za dodatno zaposlovanje ljudi. Tako je samo v letu 2015 za potrebe toplotnih črpalk v Evropi bilo ustvarjenih kar 46.000 novih delovnih mest.

Trg toplotnih črpalk za enega najhitreje rastočih velja predvsem v Italiji, kjer so v letu 2015 zabeležili kar 20 % rast, podoben preskok pa so doživeli tudi v Španiji s 15 % povečano prodajo in v Franciji, kjer je rast bila 8 %. Pozitiven trend rasti pa, kot rečeno, beležijo tudi v drugih Evropskih državah, kot so Nemčija, Norveška in Finska, kjer letno prodajo okrog 100.000 enot. Vzroke takšnemu porastu lahko zagotovo pripišemo dejstvo, da so cene zemeljskega plina in nafte vse višje, obenem pa je dosegljivih vse več možnosti za pridobitev nepovratnih finančnih sredstev za naložbo v alternativne in okolju bolj prijazne vire ogrevanja. Tako je Sloveniji, pa besedah Hinka Šolinca, direktorja Eko sklada, z nepovratnimi finančnimi sredstvi financiranih približno 3.000 ogrevalnih toplotnih črpalk letno. Ponekod, na primer v Franciji in Nemčiji, pa je razloge za rast iskati tudi v dejstvu, da vlade uvajajo strožje zahteve glede stavbnega gradbeništva, kar pomeni, da toplotne črpalke pomagajo, da ljudje te predpise dosledno upoštevajo.

Seveda pa je informacija, da je to trg, ki je v razvoju in porastu, dobrodošla predvsem za tiste, ki se še vedno odločajo o tovrstnem načinu ogrevanja. Večje povpraševanje zahteva večjo ponudbo, posledično tudi konkurenčnost, kar pomeni, da moramo ponudniki biti v koraku s časom in slediti trendom. In takšne so tudi toplotne črpalke Viessmann, ki so zasnovane kakovostno, upoštevajoč vse potrebne zahteve in določila. Za številne izmed njih smo namreč prejeli tudi različne nagrade, kot so Red Dot Award in ostale. Sicer pa je nepovratna finančna sredstva mogoče pridobiti tudi za naše toplotne črpalke. Za katere, pa lahko preverite na seznamu Eko Sklada, ki se nahaja TUKAJ.